fotoveilingTachtig bekende fotografen geven een foto uit hun eigen collectie weg om weeskinderen in Rwanda naar school te helpen. De fotografen die meedoen zijn onder meer Diana Blok, Vincent Mentzel, Eddy Posthuma de Boer, Laura Samsom, Marieke van der Velden, Rob Hornstra, Ilvy Njiokiktjien, Geert van Kesteren, Carel van Hees en Carla Kogelman. Er zitten prachtige, ontroerende, historische, actuele en bekroonde foto’s bij. De foto’s gaan vanaf € 100,-.

Rwanda sluit al haar weeshuizen. Ze wil geen ontwikkelingsland meer zijn en stuurt de kinderen terug naar gezinnen. Tot nu toe woonden ze in door hulporganisaties opgezette weeshuizen. De helft van de kinderen die in een pilot terugkeerde, gaat geregeld met honger naar bed, blijkt uit onderzoek van Tulane University. Om de kinderen toch naar school te laten gaan, startten fotografen Anaïs López en Bert Verhoeff een online fotoveiling. De foto’s zijn nu online te zien op www.countrywithoutorphans.nl/photo-auction. Het online bieden op de foto’s kan van 23 tot en met 29 november. De gehele opbrengst gaat naar het project Country without Orphans.

Initiatiefnemers zijn fotografen Bert Verhoeff en Anaïs López. Anais volgt samen met journaliste Paulien Bakker en filmmaker Anisleidy Martínez vijf kinderen uit weeshuis l’Esperance, dat in januari van dit jaar sloot. ‘Toen we de kinderen in november vorig jaar een fotocursus gaven, hoorden we al hoe bang ze waren dat ze niet meer naar school zouden kunnen als ze het weeshuis eenmaal moesten verlaten. De kinderen beseffen heel goed dat dit de enige manier is om aan honger te ontsnappen,’ vertelt Anaïs López. In juni keerde het drietal terug. ‘We zochten vijf kinderen op in hun nieuwe leven. En inderdaad, schoolgeld was een probleem. De armoede in veel van de gezinnen was enorm; vier van de vijf kinderen kregen niet eens meer twee keer per dag te eten. We volgen de kinderen nog steeds, maar we wilden ook iets doen om hen te helpen.’

Naast hun journalistieke werk, richtte de drie Amsterdammers een fonds op, zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan. Een jaar basisschool in Rwanda kost (inclusief boeken en schooluniform) 60 euro. Een jaar middelbare school (dat is kostschool in Afrika) is 500 euro. Ze streven ernaar om geld bijeen te brengen om zoveel mogelijk kinderen tot het eind van de middelbare school financieel te steunen.

Wil je meer weten over hoe het geld besteed wordt? Surf dan naar de stichting waar het geld terecht komt: http://www.victormonroytrust.com/