countrywithoutorphans.nl

In my dreams I want to become a tourist

DEBAT IN HUMANITY HOUSE, DEN HAAG OP 3 NOVEMBER

De Rwandese regering sluit alle weeshuizen, omdat deze niet passen bij de nieuwe (economische) status die het land ambieert. De kinderen zijn beter af bij eigen familie of in een pleeggezin, is het argument. Fotografe Anaïs Lopéz, journaliste Paulien Bakker en filmmaker Anisleidy Martínez reizen eind 2014 af naar L’Esperance Childrens Village op het Rwandese platteland, een maand voordat het weeshuis sluit.

Daar ontmoeten ze de broers Hirwa (13) en Jean-Cloude (11) die terug willen naar hun moeder Fareeda. Fareeda is inmiddels 27 jaar en woont in Kigali. Ze werd wees tijdens de genocide en raakte zwanger toen ze zelf nog een tiener was. Fareeda is te arm om voor hen te zorgen. Toch dwingt de regering haar om de jongens terug te nemen. De broertjes beginnen moeizaam aan een nieuw bestaan in haar kleine hut met eenpersoonsbed. Zullen ze het redden samen?

In de tweescherms-installatie die de kern van deze tentoonstelling vormt, volgen ze Fareeda en de kinderen tot een half jaar na de hereniging. De makers raken al snel betrokken bij het gezin. Ze lopen aan tegen de onvoorspelbare realiteit van Rwanda en reflecteren op hun eigen rol en verantwoordelijkheden ten aanzien van het gezin.

Samen met de kinderen ontwikkelden de makers nog in het weeshuis een fotonotitieboekje dat voor iedereen een aandenken wordt aan de weeshuisfamilie. De titel In my dreams I want to become a tourist verwijst naar één van de dromen uit dit boekje. Het boekje is te koop en met de opbrengsten daarvan kunnen een aantal kinderen weer naar school.

De tentoonstelling is nu te zien in de Oba te Amsterdam (centrale bibliotheek). Op 3 november opent de tentoonstelling in het Humanity House te Den Haag met een debat. Ga voor kaartjes naar hun website.

 

Duur tweescherms-installatie/Duration 2-channel installation: 24 minuten

Fotografie en bewegend beeld/Photography and moving images: Anaïs López

Video: Anisleidy Martínez Fonseca

Monologen/ Monologues: Paulien Bakker

Editor: Thomas Vroege

Curator: Iris Sikking

Grafisch ontwerp/ Graphic Design: Andrea Vendrik

 

 

Go to top